Wandelen
Wandelen heeft geen hip imago en zal het ook nooit krijgen al hebben de coronajaren wel een heel ander publiek aan het wandelen gekregen.
Vóór COVID waren het vooral wat eenzelvige, sobere types in ANWBkleding die de sport bedreven en als je geen Lowas of Meindls aan je voeten had, ach, dan telde je niet mee. Maar tegenwoordig loopt iedereen, jong en oud, dik en dun, conservatief en progressief, man en vrouw, solo, paarsgewijs of in groepjes. Er zijn echt veel wandelaars bijgekomen in de tijd dat het zowat de enige sport was die met in achtneming van de coronaregels gewoon beoefend kon worden. Nou ja, fietsen kon ook natuurlijk. De wandelaar oude stijl keek er eerst wat minachtend op neer. “Goh, nu er niks anders kan is wandelen ineens wél leuk?” “Op die schoenen ga je niet ver komen in het veen na drie dagen regen”. “Eens zien of er over een poos nóg zoveel mensen wandelen als ze weer gewoon een weekend naar Barcelona kunnen” Dat was het commentaar dat je hoorde leveren. En soms zelf ook leverde. Maar intussen is overal zichtbaar dat er meer mensen dan ooit aan het wandelen zijn geslagen. Ommetjes, stevige wandelingen, lange afstandswandelingen, natuurwandelingen, stap-en-hap-wandelingen, allemaal trekken ze grote deelname. Heerlijk toch? Goed voor lijf en leden, niet te vergeten ook voor de geest en het gewicht. Niet duur, onafhankelijk van plaats en tijd, mens, wat wil je nog meer? Nou ja, dat het droog blijft, dat wel graag.
Wandelen kan ook bij de club “Wandelkring DIO” uit Haaksbergen. Elke donderdagmorgen om 9 uur, drie groepen die resp 10, 7.5 en 5 km wandelen. Niet voor de prestatie, maar voor de gezelligheid en gezondheid en een kopje koffie na afloop. Zien we u ook binnenkort?
Voor meer informatie:
www.wkdio.nl.
Waarom wandelen bij de Wandelkring DIO?
Wandelkring DIO (Door Inspanning Ontspanning) is op 19 september 1945 opgericht in Haaksbergen. In de lange periode van haar bestaan is er veel veranderd binnen de wandelsport in het algemeen en uiteraard ook binnen de vereniging, maar de doelstelling is niet veranderd. De wandelkring DIO heeft nog steeds als doel het bevorderen van de wandelsport. Zij doet dit door middel van het organiseren van wandeltochten. Maar dit is nog geen antwoord op bovenstaande vraag.
Wandelen een uitdagende sport voor jong en oud, dus ook voor jou!
Wandelen, wat is daar nou aan? Probeer het eens uit en ga de uitdaging aan.
Waarom zal je willen wandelen? Het geeft ontspanning, goed voor je lichaam, je conditie wordt beter en je bent lekker buiten bezig.
Mooie kreten maar wat doet het nu echt?
Voor spieren en botten, wandelen versterkt de spieren en botten en vermindert daardoor de kans op osteoporose (botontkalking). Door botten regelmatig te belasten worden ze niet alleen sterker, wie veel loopt bouwt zelfs nieuwe botmassa op. Wandelen is ook goed voor het kraakbeen, het elastische weefsel tussen de botten. Veel ouderen merken dat ze pijn hebben als ze hun gewrichten draaien, bijvoorbeeld bij het dansen. Door weinig te bewegen is het kraakbeen in de gewrichten dunner geworden. Wandelen helpt het kraakbeen op te bouwen en daardoor soepeler te bewegen. Voor de longen, wie veel wandelt, vergroot het vermogen van de longen om zuurstof op te nemen. Voor hart en bloedvaten, dagelijks minstens een half uur wandelen verlaagt de bloeddruk en het cholesterolgehalte in het bloed. Ook verbetert het de conditie van hart en bloedvaten. Het risico op hartproblemen daalt al met 50 procent als mensen één uur per week actief zijn. Tegen depressie, wandelen werkt tegen stress en depressieve gevoelens. Angststoornissen nemen met bijna de helft af. Tegen overgewicht, een uur stevig doorlopen (5 kilometer per uur) kost ongeveer 240 kilocalorieën. Wie dagelijks een half uur wandelt, kan dus flink afvallen: één kilo in twee maanden en zes kilo in een jaar.
Durf de uitdaging aan en ga wandelen.